Saturday, September 30, 2023
HomehealthblogХипофизната жлеза в основата на мозъка отделя растежен хормон

Хипофизната жлеза в основата на мозъка отделя растежен хормон

Хипофизната жлеза в основата на мозъка отделя растежен хормон

Назначаването на пациента се използва за преглед на пациента, обсъждане на данните, всякакви нови симптоми или проблеми и създаване на индивидуализиран план за лечение, който най-добре отговаря на неговите или нейните симптоми.

Одобрени ли са https://dietoll-official.top/ носимите устройства от FDA?

Да, редица приложения за смарт часовник за наблюдение на симптомите са одобрени от FDA. FDA също одобри няколко устройства за носене на китката, които са предназначени да намалят треперенето. Cala Trio е одобрен от FDA и е калибриран според уникалния модел на мозъчни сигнали на пациента.

Производителят на Cala Trio твърди, че той стимулира повърхността на китката, за да прекъсне треперещата мрежа в мозъка, която причинява тремор на ръката. Изисква рецепта от лекаря.

Повечето от тези носими устройства не са покрити от застраховка. Някои производители обаче ще предложат финансова помощ.

Носимите устройства са нова граница в болестта на Паркинсон. Технологията може да се използва за по-ранно диагностициране на болестта на Паркинсон, за наблюдение на симптомите, за подпомагане на лечението с лекарства и потенциално за управление на други рискове, свързани с нарушения на походката и баланса, като падане. Ако се интересувате от използването на някое от устройствата, които са одобрени от FDA, трябва да се свържете с кабинета на вашия невролог, за да попитате дали той или тя използва някое от устройствата за носене и ще ви предпише едно.

Хората с болестта на Паркинсон често сънуват ярки сънища, в които могат да удрят в съня си, да се опитват да ритат или да се защитят или дори да избягат от агресор или животно. Тези сънища обикновено не се съобщават на лекаря и се случват години до десетилетия, преди да бъдат диагностицирани с традиционните двигателни симптоми на болестта на Паркинсон.

Ключови изводи:

 • Нарушенията на съня са един от най-често срещаните немоторни симптоми на болестта на Паркинсон.
 • Някои нарушения на съня при болестта на Паркинсон може да се дължат на симптоми на заболяването, като мускулна ригидност, често уриниране през нощта, тревожност и депресия.
 • Лекарството, използвано за лечение на болестта на Паркинсон, може да причини нарушения на съня.
 • Смущенията в REM съня, като кошмари и сънища с насилие, могат да предвещават развитието на симптомите на болестта на Паркинсон няколко години до десетилетия преди да се появят.
 • Ранното съобщаване на нарушения на съня ще позволи на Вашия лекар да създаде индивидуализиран план за грижа за Вас, който включва управление на диетата, физическа активност и поддържане на здравословни навици за сън, за да забави появата на симптомите при болестта на Паркинсон.

Какво представлява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е прогресивно неврокогнитивно разстройство, което води до много двигателни симптоми, включително:

 • Треперене на ръцете
 • Слаб глас
 • Мускулна ригидност
 • Смущения в походката
 • Проблеми с баланса

С напредването на болестта на Паркинсон много хора развиват нарушения на съня, тревожност, депресия и деменция. Болестта на Паркинсон се свързва с липсата на допамин, невротрансмитер и хормон, който предава информация през нервните клетки. Клетките, които произвеждат допамин в substantia nigra на хипоталамуса в основата на мозъка умират – създавайки дефицит на допамин.

Причини за нарушения на съня при болестта на Паркинсон

Проблеми със съня се срещат при 2 от 3 души с болестта на Паркинсон. Проблемите със съня са един от най-честите немоторни симптоми и ранен признак на болестта на Паркинсон. Някои нарушения на съня, свързани с болестта на Паркинсон, са резултат от други симптоми на заболяването. Болката, дължаща се на скованост на мускулите и честото уриниране през нощта, може да причини безсъние и нарушения на съня.

В допълнение, тревожността и депресията – често диагностицирани при болестта на Паркинсон – водят или до безсъние, или до умора през деня. Медикаментите, които се използват за лечение на дефицит на допамин при болестта на Паркинсон, също могат да причинят нарушения на съня.

Sinemet е комбинация от леводопа, градивен елемент за допамина, и карбидопа, който предотвратява разграждането на леводопа. Често се използва за попълване на нивата на допамин. Sinemet може да причини безсъние, ако се приема твърде близо преди лягане.

Въпреки че нарушенията на съня са толкова разпространени, приблизително 72% от хората с болестта на Паркинсон не съобщават за тези немоторни симптоми на своите лекари. Важно е такава информация да бъде докладвана, за да могат да се предприемат ранни интервенции, за да се помогне за удължаване на прогресирането на болестния процес. Коригирането на диетата, подобряването на качеството на съня и увеличаването на активността са неща, за които е доказано, че подобряват нивата на допамин в ранните стадии на болестта на Паркинсон и вероятно удължават появата на по-сериозни, изтощителни симптоми.

Смущаващи сънища и диагностициране на болестта на Паркинсон

Нарушенията на съня са не само един от най-честите немоторни симптоми на болестта на Паркинсон, но честотата и тежестта често нарастват с напредването на заболяването. Нарушенията на съня при болестта на Паркинсон са рискови фактори за когнитивен спад. Тези с болестта на Паркинсон обикновено имат разстройство на поведението на REM съня (RBD). REM означава бързо движение на очите. Това е етапът на съня, в който се случва сънуването.

Тези с разстройство на техния REM сън или RBD може да имат толкова ярки сънища, че се описват като кошмари. По време на тези кошмари човекът често се бори с нападател, защитава любим човек или е преследван от някого или нещо. Човекът, който изпитва RBD, ще започне да изпълнява съня, като крещи, бие се, рита или удря възприемания нападател.

За съжаление, този „нападател“ може да е неволният съпруг, който е заспал до този човек, когато сънят е започнал. Това може да бъде много опасно.

Изследване на тревожните сънища и болестта на Паркинсон

През 2022 г. бяха публикувани резултатите от голямо проучване на по-възрастни мъже, живеещи в общността без диагноза болест на Паркинсон, но сънуващи смущаващи сънища. Тези мъже, показващи тревожни кошмари, които често са действали, са били изложени на 3 пъти по-голям риск от развитие на болестта на Паркинсон 5 до 7 години по-късно.

Предишно проучване, публикувано през 2021 г., показа, че 81% от тези, които са изпитвали интензивни сънища или кошмари — и вече са били диагностицирани с болестта на Паркинсон — съобщават, че сънищата им са започнали няколко години до десетилетия преди появата на мускулна ригидност, нарушения в походката, или други двигателни симптоми. Едно от последиците от проучването е, че скринингът за тези ярки сънища или кошмари може не само да идентифицира онези, които са изложени на риск от развитие на болестта на Паркинсон, но също така може да позволи разработването на индивидуализиран план за грижа, насочен към забавяне на появата на двигателни симптоми с промени в диетата и физическата активност.

Тревожни сънища и когнитивен спад при болестта на Паркинсон

Последните проучвания също така установиха, че изследванията на съня при тези с болестта на Паркинсон – особено за тези, които сънуват сънища с физическа агресия или животни – са свързани с по-ниски резултати при когнитивни тестове, които се отнасят до функциите на предния дял на мозъка.

Две надлъжни проучвания са установили предварително, че тези с кошмари или интензивни сънища и болестта на Паркинсон са имали по-ниски резултати при когнитивни тестове и повишен риск от развитие на деменция при 2 и 4-годишно проследяване. Уговорката и в двете проучвания е, че размерите на извадката са малки, така че е необходимо допълнително проучване.

Стойността на ранното съобщаване на кошмари или смущаващи сънища се оказва значителна, тъй като тези немоторни симптоми могат да предвещават по-късното развитие на двигателните симптоми или когнитивен спад и деменция, свързани с болестта на Паркинсон. Идентифицирането на такива рискови фактори за вашия лекар ще позволи по-ранна намеса, която може да удължи развитието на двигателните и когнитивните симптоми на Паркинсон. Индивидуализиран план за грижа, който осигурява подходящи помощни средства за сън, и диета с високо съдържание на храни, които подпомагат производството на допамин, и физическа активност за увеличаване на телесната сила и намаляване на възпалението, могат да бъдат въведени, за да се предотврати развитието на симптомите на болестта на Паркинсон, стига възможен.

С нарастването на тормоза и повишения интерес към финансирането на преживявания и възможности, които ще допринесат за успеха и щастието на детето им, родителите започнаха да искат инжекции с човешки растежен хормон, за да увеличат височината на децата си.

Ключови изводи:

 • Децата, диагностицирани с дефицит на хормон на растежа (GHD), могат да бъдат лекувани с инжекции с хормон на растежа, за да се добави няколко инча към височината им.
 • Понастоящем родителите на деца, които имат нормални нива на растежен хормон, но са с нисък ръст, често обмислят да дадат инжекции с рекомбинантен човешки растежен хормон, за да увеличат ръста на децата си.
 • Средното увеличение на височината с инжекции с рекомбинантен човешки растежен хормон е два инча.
 • Дългосрочните странични ефекти от лечението на деца с нормален растежен хормон с инжекции с рекомбинантен човешки растежен хормон изискват допълнително проучване.
 • Родителите и педиатричните ендокринолози трябва да разработят балансиран план за грижа, като вземат предвид потенциалните рискове спрямо максималната доза, която ще се използва за безопасен период от време, като същевременно увеличат хранителните източници на аминокиселини, които могат да помогнат за повишаване на естествените нива на хормона на растежа.

По-рано използвани в ситуации, когато децата не могат да произвеждат достатъчно хормон на растежа, деца, които имат достатъчни нива на хормон на растежа, но все още са малки за възрастта и пола си, се лекуват с ежедневни или седмични инжекции.

Дефицит на растежен хормон при деца

Хормонът на растежа регулира растежа, силата на мускулите и костите и нормалното разпределение на мазнините при децата. Хормонът на растежа също влияе върху нивата на мазнини (липиди) и захар (глюкоза). Хипофизната жлеза в основата на мозъка отделя растежен хормон.

При дефицит на растежен хормон (GHD) детето ще расте по-бавно и ще има значително по-нисък ръст от децата на същата възраст и пол. При деца с нисък ръст 1:4000 до 1:10 000 случая се дължат на GHD.

Децата с GHD ще имат много нисък ръст, със спад на височината на графиките за растеж с два или повече перцентила. Лечението за деца, диагностицирани с GHD, е инжектиране на рекомбинантен човешки растежен хормон всеки ден или сега, потенциално всяка седмица.

Contents

RELATED ARTICLES

LAST NEWS

Featured NEWS